
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

Supervisory Contract Clarifications: 

When speaking of the "level of supervisory contact consistent with established 
professional standards and requirements of the Alabama Medicaid Agency Provider 
Manual Chapter 34", there do not appear to be clearly-specified amounts of time 
required for supervision.  This information will be published with the July 2012 
Provider Manual Updates.  At this time (although subject to change), it is as 
follows: 
A licensee who has less than 10 years of experience shall meet individually and 
in person with his or her supervising psychologist for a minimum of two hours a 
month; A licensee who has 10 or more years of experience shall meet 
individually and in person with his or her supervising psychologist for a 
minimum of one hour a month.  
 

Does the Supervisory Contract need to be completed for Licensed Psychological 
Technicians?  No.  Please follow the directives as listed in Chapter 34 Section 
34.1 of the Provider Manual. 

When attesting to “I will review and co-sign reports and other appropriate documents 
(which include reports, evaluations, notes from treatment sessions, files and other 
clinical material of the licensee relevant to his or her practice)” does this mean the 
psychologist must sign each and every treatment note?  No.  The psychologist is only 
responsible for signing off on the items listed under the guidelines as set forth in 
Chapter 34 Section 34.1 of the Provider Manual. 

How do I complete the Supervision Contract for a mental health professional who is not 
licensed?  The blank where you fill out the supervisee's name under Section A clearly 
states, "a licensed __________," but a few of our providers are not licensed and operate 
under the "HO" modifier.  How should we complete the application for these people? The 
Supervision Contract has been revised to address this issue, fill in the 
appropriate blank. 

 
 

 


